Overblog Seguir este blog
Edit post Administration Create my blog

Platja de l'Estanyol

Platja de l'Estanyol

En aquest vídeo el regidor de platges de Sitges, el senyor Ignasi Garrigó explica molt seriós i convençut que dragar la sorra dels ports i deixar-la sobre la platja forma part d'un projecte d' estabilització "definitiva" de les platges de Sitges.

La sorra prové dels ports d' Aiguadolç, Garraf i Ginesta i segons podem llegir en aquest comentari del senyor Garrigó, es tracta de "sorres netes i naturals" que s'han dipositat en aquests últims anys als ports. El concepte "sorra" fa referència a una partícula que prové del desgast d' una roca i que té una mida de entre 0.06mm i 2 mm de diàmetre. El concepte "neta" suposo que fa referència a l'absència de deixalles, microorganismes patògens, metalls pesats, hidrocarburs i altres substàncies que com a consequència de les activitats portuàries s'hi haguessin pogut acumular i el concepte natural, només se'm acut aplicar-lo al cicle de desplaçament de la sorra

SORRA  NETA I NATURAL O CICLE NATURAL DE LA SORRA

Els tres ports de la comarca del Garraf estan a menys de 15 kilòmetres un de l'altre i per tant afecten a aquest cicle natural, la sorra s'acumula a la banda de llevant i es buida la banda de ponent, on es troben les platges urbanes de Sitges. Una vegada s' ha alterat el desplaçament natural de les sorres, la regeneració de les platges es converteix en un procés "artificial". En aquest cas:

a) No es fan servir sorres de fons marí , que tenen un costos econòmics i ecològics molt més elevats.

b) Es desplaça sorra acumulada als ports, una acció del tot necessària per a la navegació però que comporta un alt risc de dispersió dels contaminants provinents dels vaixells que ara estaven atrapats entre els grans de sorra. Sense contradir la informació del senyor regidor, cal buscar precedents d' una actuació semblant i valorar-ne els resultats (veure informació en aquest article)

c) La sorra es llançada a les platges de dia i de nit (és tot un detall que de dia no es llenci sobre els banyistes!). I per moltes analítiques que asseguri tenir el senyor regidor, hi ha una analítica que mai falla que és el sentit comú: quants dels banyistes que s'asseuen sobre la sorra i fan castells farien el mateix en el lloc d' origen de la sorra? Hi ha algú especialment interessat en manipular sorra del fons del port?

d) Si l' objectiu és atreure banyistes, l' enfangament inicial de la platja, les males olors i el creixement d' algues oportunistes que disposen ara d' un excés de nutrients fa que aquestes platges no siguin atractives per als banyistes.

e) Una o dues llevantades seran suficients per retornar els 70.000 Kg de sorra al fons marí, la seva ubicació "natural". Val la pena veure aquest vídeo del programa Thalassa de TV3 i reflexionar sobre el què diu la sinopsi del programa: "segons els científics la regeneració de les platges és una acció que està condemnada a no tenir fi".

No seria més assenyat gaudir de la platja tal com la tenim, amb el seu talús suau, i les aigües netes?

SORRA  NETA I NATURAL O CICLE NATURAL DE LA SORRA
Tag(s) : #CTMA

Compartir este post

Repost 0
Para estar informado de los últimos artículos, suscríbase: