Overblog
Edit post Seguir este blog Administration + Create my blog

Anatomia de Gray i el doctor ArrowsmithAnatomia de Gray i el doctor Arrowsmith
Anatomia de Gray i el doctor Arrowsmith

Així comença la novel·la Doctor Arrowsmith de Sinclair Lewis. L'escena descriu els efectes de l'àntrax (Bacillus anthracis) en les comunitats rurals de l' Oest dels Estats Units a finals del segle XIX. El protagonista, Martin Arrowsmith, està llegint un llibre, Anatomia de Gray. L'autor va rebre el premi Pulitzer l' any 1926 per aquesta novel·la, Orson Welles em va fer una sèrie radiofònica i John Ford una pel·lícula l' any 1931.

Amb la lectura d'aquesta novel·la podem comprovar que la relació entre microbiologia, medicina i investigació a principis del segle XX , no era molt diferent que la que podem descriure en una novel·la a principis del segle XXI.

També ens pot suggerir alguns temes per la recerca i la reflexió:

a) Tenint en compte el tipus de metabolisme i el cicle de l'àntrax, justifica la seva prevalència en les comunitats rurals. Localitza aquestes comunitats.

Anatomia de Gray i el doctor Arrowsmith

b) Busca informació sobre la utilització d' aquest bacteri com a arma biològica.

c) El doctor Arrowsmith descobreix de forma accidental els efectes dels bacteriòfags. Busca informació sobre el seu ús com agents bactericides (exemple 1, exemple 2 ).

d) Quina diferència hi ha entre aquests conceptes: bactericida, bacteriostàtic i bacteriolític?. Busca exemples de cadascun.

e) Quines semblances i diferències hi ha entre els laboratoris de principis del segle XX i els del segle XXI?

f) Orson Welles va difondre via radiofònica una altra novel·la, en aquest cas de ciència ficció, que ell mateix va escriure. Busca informació sobre el tema

Tag(s) : #BIOLOGIA SEGON DE BATXILLERAT
Compartir este post
Repost0
Para estar informado de los últimos artículos, suscríbase: