Overblog Seguir este blog
Edit post Administration Create my blog

http://lh3.ggpht.com/-r3Wtvj1JVR4/R0x4SOnazMI/AAAAAAAABGI/Aqwee08bYh8/Dr%252520Werner%252520Janensch%252520and%252520Alfred%252520Wegener.JPG

 

Aquest any 2012 es compleixen cent anys de la publicació del llibre Die Entstehung der Kontinente en el què Alfred Wegener proposava una hipòtesi per explicar l´origen dels continents, en el llibre, traduït per  de Cándido García Cruz es pot llegir:

 

  En las páginas que siguen se hará un primer intento provisional de interpretar los principales caracteres de la superficie terrestre (...), mediante un principio genético global, el principio de movilidad horizontal de los bloques continentales. Dónde teníamos antiguas conexiones de tierra firme que se hunden en la profundidad de los océanos, aceptamos ahora la ruptura y separación de los térmpanos continentales (...) A pesar de estar bien fundamentado  considero el nuevo principio como una hipótesis de trabajo y me gustaria que se viera como tal. al menos hasta que sea posible probar (...) que los desplazamientos horizontales continúan en la actualidad .

 

La seva hipòtesi era la "deriva continental" , que va ser incorporada, juntament amb la teoria de l´expansió del fons oceànic  a la teria global de la Tectònica de Plaques cap als anys  50, 60 del segle passat. La Tectònica de Plaques és per a la Geologia el què per la biologia és la Teoria de l´evolució de Darwin, però a diferència d´aquesta no té un únic autor sinó que suposa la síntesi i incorporació dels estudis de molts geòlegs , treballant en diferents branques de la geologia, es considera , doncs, una teoria integradora. 

 

La Facultat de geologia de la UB ha commemorat els 100 anys de  la teroria de la Deriva Continental  en el seu acte d´inauguració del curs 2012-2013. Un dels conferenciants convidats ha estat Xavier Le Pichon, professor honorari del Col·legi de França, que va  va impartir a xerrada «Plate tectonics forty-five years later». Lepichon, un dels pioners de la tectònica de plaques, va proposar el primer model de tectònica de plaques el 1968 a partir dels fonaments establerts principalment per Harry H. Hess (1962), Robert Dietz (1961), Fred Vine i Drummond Matthews (1963) i J Tuzo Wilson (1965). És coautor, amb Jean Francheteau i Jean Bonnin, del llibre Plate tectonics (1973), considerada durant molts anys l’obra de referència sobre aquest tema.

 

Avui el diari La Vanguardia, publica una entrevista amb aquest científic a la seva secció La Contra , no sabem com haurà reaccionat el científic en llegir afirmacions com aquestes:

 

- Xavier Le Pichon, geofísico, descubridor de la tectónica de placas.

- Le Pichon es uno de los científicos más revolucionarios del siglo XX. En 1967, con 30 años, describió la tectónica de placas, rebatiendo la imperante teoría de Wegener de la deriva de los continentes.

 

En tot l´article no apareix cap referència a l´esdeveniment històric que es commemorava...

 

Potser que ens anem plantejant la importància de la cultura científica en tots els àmbits de la nostra societat.

 

P.S: PER CERT, QUÈ ME´N DIEU DE LA VELOCITAT AMB LA QUE ES MOUEN LES PLAQUES segons els periodistes que publiquen l´entrevista de La Contra ? Haurem de fer un repasset a les "unitats de mesura"!

Tag(s) : #LLEGINT EL DIARI DE BON MATÍ

Compartir este post

Repost 0