Overblog Seguir este blog
Edit post Administration Create my blog

Bon dia, sóc en PAAU, el germà de'n Pere, el company que teniu al laboratori Ramón i Cajal

 

http://4.bp.blogspot.com/-dxX2s0JZ500/UBBoYMYd8-I/AAAAAAAAALY/KMU9f1pC_g0/s1600/esqueleto.jpg    http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/312081_2562177420731_2021729702_n.jpg

 

Us vull explicar la importància del CÚBIT I EL RADI, dos ossos  llargs que podeu veure en el meu avantbraç. Si voleu més informació aneu a la viquipèdia.

 

Aquests ossos, gràcies a les articulacions, poden ocupar posicions diferents. Obseveu que passa quan girem la ma:

 

http://personal.us.es/abduran/images/tema5/a5.JPG

 

  

 

Si és produeix una fractura del radi , que passarà amb aquest moviment?. Si repasseu l´enllaç a la viquipèdia veureu que el radi és un os articulat amb l´húmer del braç, amb el cúbit i amb l´escafoides de la ma. Amb el radi fracturat la nostra extremitat passa a tenir un moviment semblant a l´apèndix  d´un artròpode.

Per què creieu que a aquest os se l´anomena "radi"?

 

http://images.encydia.com/thumb/e/ee/Aranna_pata.png/180px-Aranna_pata.png

 

I, per acabar, podeu resoldre aquest  ENIGMA  PAAU:

 

Observeu els següents dibuixos. Corresponen a les extremitats anteriors de 4 vertebrats que tenen formes de vida diferents (humà, cavall, balena i au). En l'extremitat humana s'han assenyalat els ossos que la componen.

a) Relacioneu els ossos numerats de cada animal amb el nom correponent a l’ésser humà. (1 punt)

b) Cóm s'anomenen els òrgans o estructures del cos que, com les extremitats dels vertebrats, tot i exercir funcions diferents tenen un origen i una estructura comuns? Esmenteu algun exemple. (1 punt)

c) La configuració dels ossos del braç i de la mà és molt semblant en els exemples mostrats, tot i que cada membre exerceix funcions diferents. Creieu que això és una prova del seu parentesc evolutiu? Justifiqueu-ho. Expliqueu què son els òrgans anàlegs. (1 punt)

Tag(s) : #COMENCEM - SEGUIM I ACABEM

Compartir este post

Repost 0