Overblog Seguir este blog
Edit post Administration Create my blog

CIÈNCIA

 

Científics nord-americans obtenen cèl·lules mare humanes per la via de la clonació

El treball és el primer èxit en persones de la tècnica que va permetre el naixement de l'ovella Dolly

UN PROCÉS INÈDIT L'inici del desenvolupament dels embrions humans clonats, dels quals es van obtenir cèl·lules mare viables.

UN PROCÉS INÈDIT L'inici del desenvolupament dels embrions humans clonats, dels quals es van obtenir cèl·lules mare viables. UNIVERSITAT DE SALUT I CIÈNCIA D'OREGON


La revista científica Cell va publicar ahir una revolucionària investigació d'un equip de la Universitat de Salut i Ciència d'Oregon, que ha aconseguit per primera vegada la clonació humana amb finalitats terapèutiques. Els investigadors van utilitzar la mateixa tècnica que es va fer servir per clonar l'ovella Dolly, la transferència nuclear de cèl·lules somàtiques, per obtenir cèl·lules mare viables a partir d'embrions clonats.

Ho van fer utilitzant un òvul sense fecundar d'una donant sana, de la qual van extreure el nucli amb informació genètica, i després hi van introduir el nucli amb informació genètica d'una cèl·lula de la pell d'un pacient adult. En aquest punt li van provocar una reacció química que va permetre que es desenvolupés i s'acabés convertint en un embrió, del qual després van obtenir les cèl·lules mare.

clonacio-cellules-que-no-pero ARAIMA20130517 0078 10

 

"Una anàlisi rigorosa de les cèl·lules mare obtingudes amb aquesta tècnica va demostrar la seva capacitat de convertir-se, igual que les cèl·lules mare embriogèniques normals, en diferents tipus de cèl·lules, incloent-hi cèl·lules nervioses, del fetge i del cor", com destacava en un comunicat de la universitat el coordinador de l'equip d'investigadors, Shoukhrat Mitalipov. "A més, com que aquestes cèl·lules reprogramades es poden generar amb el material genètic del pacient, no hi ha risc de rebuig d'un trasplantament", afegia Mitalipov.

El coordinador de l'equip, en què hi havia una exinvestigadora de la Universitat de València, Nuria Martí, va subratllar les aplicacions terapèutiques: "Tot i que hi ha molta feina a fer en el desenvolupament de tractaments amb cèl·lules mare que siguin segurs i efectius, creiem que és un pas endavant significatiu per al desenvolupament de les cèl·lules que es podrien utilitzar en medicina regenerativa". Mitalipov també va aclarir que el naixement d'un humà clonat continua sense ser possible: "No creiem que els nostres avenços els puguin utilitzar d'altres per avançar cap a la possibilitat de la clonació humana amb finalitats reproductives".

Mitalipov ja va liderar l'equip que l'any 2007 va aconseguir aquest mateix èxit amb cèl·lules de micos. Fins ara no s'havia aconseguit amb cèl·lules humanes perquè, durant el procés, eren més fràgils. Després de provar diversos mètodes en micos i humans, es va trobar la reacció química que permet que les cèl·lules es desenvolupin. Uns anys enrere una empresa nord-americana i un equip de científics sud-coreans van anunciar la primera clonació humana terapèutica, un anunci que es va acabar demostrant que era fals. El prestigi de la revista i de la universitat indiquen que aquesta vegada va de debò.

 

1. Quina finalitat té el desenvolupament d' aquesta tècnica?

2.Quina diferència hi ha entre  aquests conceptes: CÈL·LULES MARE, CÈL.LULES iPS I CÈL.LULES MARE OBTINGUDES A PARTIR DE CLONACIÓ? Consulta aquestes entrades: entrada 1, entrada 2, entrada 3 .

3. Quines malalties podran tractar-se en el futur amb algun d' aquest tipus cel.lulars? Per què?

4. Per què les primeres malalties que s'intentaran tractar amb aquestes cèl.lules mare obtingudes a partir de clonació seran malalties d´origen mitocondrial?. Aneu a l'enllaç i cerqueu informació sobre la malaltia de la què parla l'article.

5.Quina relació té aquesta tècnica amb la què es va utilitzar per desenvolupar la primera ovella clonada, l' Ovella Dolly ?. Aneu a l' enllaç  i feu una primera reflexió sobre diferetns aspectes ètics derivats de la clonació d'espècies extingides.

6. Després de llegir aquesta aportació de Daniel Closa al debat sobre la possibilitat de la clonació humana, esteu d'acord amb els plantejaments que fa l'autor? Creieu que no n'hi ha prou amb que la legislació prohibeixi els expreiments de clonació amb finalitats reproductives? Com s'haurien d' impedir aquestes pràctiques?

Tag(s) : #BIOLOGIA I GEOLOGIA 4t ESO

Compartir este post

Repost 0