Overblog Seguir este blog
Edit post Administration Create my blog

 

 

 

http://www.spanisharts.com/history/del_impres_s.XX/neoimpresionismo/imagenes/gauguin_de_donde_venimos.jpg

 

L´any 1987 Gaugin estava malalt, sense diners i sense esperança, va prendre la decisió de suïcidar-se, però abans va pintar aquest quadre, que portava per títol D´on venim? Què som? On anem?. Després d´acabar-lo es va prendre una sobredosi d'arsènic que el va fer vomitar i va sobreviure. El seu quadre es va vendre de seguida i la curiositat per veure les reaccions de la gent el va ajudar a recuper-se. Més informació a la viquipèdia.

Aquestes són preguntes lligades a la naturalesa humana  que ens podem fer des de l´Art i des de la Ciència.

Recentment Edward O. Wilson ha publicat un llibre titolat La conquista social de la Tierra, tot seguint el mateix guió que el títol del quadre de Gaugin. Wilson és catedràtic emèrit de la Universitat de Harvard, ha guanyat el premi Príncep d´Asturies i el premi Craooford com a científic, i també ha guanyat dues vegades el premi Pulitzer; és, per tant ,un gran científic i un gran divulgador de la ciència. Podeu llegir una interessant entrevista a la revista Mètode.

 

En el seu llibre (veure enllaç) Wilson uneix les Ciències Socials i la Biologia: La història no s'entén sense la prehistòria i la prehistòria no s´enten sense la biologia. D´on venim? Gràcies a l´evolució biològica som una espècie social,  les relacions que establim ens han permès, igual que en el cas de les formigues , ser un èxit evolutiu.

Per respondre a la pregunta Què som?, citarem textualment a l´autor:

 

La especie humana no es un superorganismo ni la sociedad humana tampoco. Son sociedades de mamíferos que se han desarrollado gracias a la inteligencia, las estipulaciones de contratos y el lenguaje, gracias a la habilidad de cooperar incluso para preservar y mejorar su propio interés”.

 

A la pregunta On anem?, l'autor en diu que encara tenim l'opció de poder decidir. Tenim les eines per millorar el nostre futur: intell·igència, llenguatge i capacitat de cooperació. Difícilment aixecarem la nostra economia i la nostra societat sense tenir en compte qui som. L'única solució que tenim és educació, educació i educació! Una educació -formal i informal- que hauria de posar especial èmfasi en la cultura econòmica i científica de la població. No podem ser ciutadans competents davant els reptes del segle XXI sense aquests coneixements. Avui totes les polítiques van en sentit contrari. Qui resoldrà el problema?. Tornem a reflexionar sobre la història de l´escorpí i la granota del primer enllaç!

Si voleu començar a llegir el llibre aneu a l'enllaç

 

                                                   cientific.jpg

 

 En aquest vídeo, l´autor presenta el seu nou llibre: Cartes a un jove científic. Una bona inspiració per al treball de recerca

 

 

 

Tag(s) : #EL RACÓ DELS LLIBRES

Compartir este post

Repost 0