Overblog Seguir este blog
Edit post Administration Create my blog

Un estudi qüestiona l'ús de ratolins en proves mèdiques

Els científics troben grans diferències en els mecanismes genètics que intervenen en algunes malalties en què està involucrat el sistema immunitari

Un estudi qüestiona l'ús de ratolins en proves mèdiques

Un estudi qüestiona l'ús de ratolins en proves mèdiques

Durant dècades, els ratolins han estat l'espècie escollida per estudiar les malalties humanes. Però ara un grup d'investigadors aporten proves impactants que apunten que els ratolins com a model animal han conduït a resultats enganyosos pel que fa a almenys tres grans causes de mort: la sèpsia, les cremades i els traumatismes. En conseqüència, s'han malgastat anys i milers de milions de dòlars seguint pistes falses, sostenen.

L'estudi no estableix que els ratolins siguin models inútils per a totes les malalties humanes. Tanmateix, afirmen els seus autors, sí que planteja preguntes preocupants sobre malalties en què està involucrat el sistema immunitari, entre les quals el càncer i les malalties coronàries. "El nostre article planteja almenys la possibilitat que es doni una situació paral·lela", assegura el Dr. Shaw Warren, investigador especialista en sèpsia de l'Hospital General de Massachusetts i un dels autors principals del nou estudi.

L'article, publicat a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) , explica en part per què tots i cadascun dels gairebé 150 fàrmacs que s'han provat en pacients amb sèpsia han fracassat. Els ratolins pateixen una malaltia amb semblances a la sèpsia dels humans, però també amb força diferències.

Especialistes no vinculats a l'estudi afirmen que els resultats haurien de propiciar un canvi en la recerca a escala mundial sobre un trastorn mortal que genera molta frustració: la sèpsia. Es tracta d'una reacció potencialment fatal que es dóna mentre el cos intenta combatre una infecció. "Aquest estudi canvia les regles del joc", afirma el Dr. Mitchell Fink, un expert en sèpsia de la Universitat de Califòrnia. "És increïble", comenta el Dr. Richard Wenzel, president del departament de medicina interna de la Universitat de Commonwealth de Virgínia i exeditor del New England Journal of Medicine . "Tenen tota la raó del món".

Troballa inesperada

El nou treball, que ha durat 10 anys i en què han participat 39 investigadors dels Estats Units, va analitzar els leucòcits de centenars de pacients amb cremades greus, traumatismes o sèpsia per veure quins gens responien davant aquests senyals de perill. Els investigadors van detectar alguns patrons interessants i van acumular una quantitat ingent de dades, segons Ronald W. Davis, de la Universitat de Stanford i un dels autors principals de l'article. Alguns patrons semblaven predir qui sobreviuria i qui acabaria a cures intensives.

El grup havia intentat publicar els seus resultats en unes quantes revistes científiques. Una objecció que s'hi posava, recorda Davis, era que no havien demostrat la mateixa resposta genètica en ratolins. "Pensaven que era la manera de validar els resultats", comenta. El grup va decidir estudiar amb el model animal, esperant trobar-hi semblances. Quan van haver examinat les dades, no n'hi van trobar cap. "Ens vam quedar de pedra", explica Davis.

 

a) Què és un organisme model? En aquest enllaç pots trobar-ne uns quants. Digues quin són els avantatges i els inconvenients de l'ús de cadascun.

b) En aquest vídeo podeu seguir el procés de desenvolupament d´un nou fàrmac

      1. Quants anys es triga a desenvolupar un medicament?

      2. Quina relació té la biologia molecular en el desenvolupament dels fàrmacs?

      3. Què és la "molècula diana"? què és el "principi actiu"?

      4. Quina funció fan els químics, els bioinformàtics i els biòlegs en el procés?

      5. Quines són les fases en què es pot dividir el  procés d´assaig clínic del medicament?

      6. Què passa quan el medicament ja ha sortit al mercat?

c)  En quines de les fases intervenen els "ratolins"?

d) Per què s'utilitzen els ratolins per provar l'eficàcia de nous medicaments? Quins altres organismes creus que es podrien utilitzar? Per què?

e) Quins inconvenients pot presentar la utilització de ratolins com a models per a estudis del comportament del sistema immunitari ? Per què?

f) Quin és el problema que descriu l'article? Creus que es pot generalitzar  i qüestionar l´ús de ratolions en proves mèdiques? Per què? (més informació en aquest enllaç)

g) Altres activitats proposades en aquest enllaç

h)  Eficàcia i cost dels nous medicaments. Després de llegir aquest article, obrim un debat sobre el tema proposat :

   Val la pena invertir en medicaments que allarguen la vida de les persones però no curen la malaltia?         

 

 

Tag(s) : #LLEGINT EL DIARI DE BON MATÍ

Compartir este post

Repost 0
Para estar informado de los últimos artículos, suscríbase: