Overblog
Edit post Seguir este blog Administration + Create my blog

 

Les noves infeccions del VIH es detecten tard
Salut estudia introduir la prova de detecció ràpida als CAP

  • 350x366 El Lotfi, divendres al migdia a la finca de Can Banús de Badalona, gestionada per la Fundació Acollida i Esperança, que acull persones amb VIH però també en situació d'exclusió. Després d'un llarg periple de rehabilitació -havia estat drogodependent-, torna a treballar, ara que també ha pogut regularitzar la seva situació.

El Lotfi, divendres al migdia a la finca de Can Banús de Badalona, gestionada per la Fundació Acollida i Esperança, que acull persones amb VIH però també en situació d'exclusió. Després d'un llarg periple de rehabilitació -havia estat drogodependent-, torna a treballar, ara que també ha pogut regularitzar la seva situació.

Cada any es diagnostiquen a Catalunya uns 700 nous casos de VIH. Però el 45% dels nous diagnòstics són tardans, és a dir, quan ja haurien d'estar en tractament mèdic i, en alguns casos, quan la malaltia ja està avançada. I mentre que els homosexuals són el col·lectiu en el qual apareixen més nous casos de VIH, són els homes heterosexuals i de més de 49 anys els que més tard ho detecten. Els professionals ho atribueixen al fet que tenen una percepció de risc d'infecció més baixa, mentre que els homes homosexuals estan més sensibilitzats i es fan proves del VIH de manera proactiva. "Es fan la prova un cop a l'any o més, i els heterosexuals no", diu Jordi Casabona, director del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre el VIH de Catalunya. En canvi, són l'únic col·lectiu que encara registra un augment de casos.

Tot i que en els últims anys s'ha avançat en el diagnòstic precoç, gràcies, en part, a la possibilitat de fer-se la prova a la xarxa de farmàcies o a la xarxa d'ONGs, s'estima que encara hi ha 33.000 persones infectades i una quarta part no saben que ho estan. És per això que l'Agència de Salut Pública vol promoure la realització de la prova del VIH per millorar el diagnòstic precoç i estudia introduir proves de lectura ràpida en alguns centres d'atenció primària. Un grup de treball d'experts farà un projecte pilot durant el 2014 per avaluar la possibilitat d'introduir-les als CAP. En aquests moments, utilitzen l'anàlisi de sang per fer la prova del VIH, però no fan servir tests de lectura ràpida que permeten obtenir resultats en deu o quinze minuts, i les proves convencionals triguen hores o dies.

Les guies europees per a la realització de la prova del virus de la sida recomanen no fer-la a a tothom que passa per urgències, com es fa als Estats Units, sinó utilitzar criteris de cost-efectivitat i fer-la en els grups de més risc, com ara les persones que pateixin malalties potencialment definitòries de sida o malalties que es poden relacionar amb més freqüència que d'altres amb la infecció per VIH, com per exemple la tuberculosi. Segons el cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital Clínic, Josep Maria Gatell, el model americà és "poc factible i rendible", i per

això s'ha optat per oferir el test a les persones que presentin la sospita de tenir el VIH. I s'està formant els professionals de l'atenció primària perquè ho facin. El diagnòstic precoç és clau per frenar l'avanç de la sida, ja que permet disminuir les pràctiques de risc en les persones infectades i, per tant, reduir les taxes de transmissió. Però també es redueix la càrrega viral i la mortalitat, ja que poden començar abans el tractament.

L'any 2012 la taxa de diagnòstic de VIH a Catalunya va ser de 9,9 casos per cada 100.000 habitants, lleugerament superior a la mitjana europea, i s'ha mantingut estable. "S'ha convertit en una malaltia crònica, però encara ens queda molt camí per recórrer", diu el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu. El 86% dels diagnòstics de VIH han estat homes amb una mitjana d'edat de 36 anys. Pel que fa a la via de transmissió, el 60% ha estat en homes

homosexuals. Avui Barcelona s'il·luminarà de vermell coincidint amb el Dia Mundial de la Lluita Contra la Sida.

 

 

a) Per saber més sobre la SIDA i el VIH aneu a aquest enllaç

b) Saps per què és tan difícil trobar una vacuna contra el VIH? Comprova-ho fent aquest test

c) Quins tipus de vacunes hi ha? Quins tipus de vacunes són els més adients per desenvolupar una vacuna preventiva contra el VIH?. Comproveu els vostres coneixements en aquesta activitat.

d) Vols participar en un experiment per dissenyar una vacuna preventiva contra el VIH? Pots fer-ho virtualment.

 

Tag(s) : #XPLORE HEALTH
Compartir este post
Repost0
Para estar informado de los últimos artículos, suscríbase: