Overblog Seguir este blog
Edit post Administration Create my blog

http://www.nature.com/principles/content/ne0000/ne0000/ne0000/ne0000/169100/530_eukaryotic_gene_regulation_art_01_Modified_2_1.jpg

 

 

Ex: MECANISMES RELACIONATS AMB L'ESTRUCTURA DE LA CROMATINA:

http://www.nature.com/principles/content/ne0000/ne0000/ne0000/ne0000/200736/F2_72_1_2.jpg

 Esteller, M. Cancer epigenomics: DNA methylomes and histone-modification maps. Nature Reviews Genetics 8, 286-298 (2007) 

1. Què representen els cilindres grisos?

2. Quines  molècules presenten acetilació i metilació? ( Més informació sobre les conseqüències d´aquestes modificacions en aquest vídeo)

3. A les cèl·lules normals, les zones on es troben els gens "supressors dels tumors" es transcriuen de forma normal. Què passa en les cèl.lules canceroses?

4. A les cèl·llules normals les regions que presenten heterocromatina, a l' extrem dels cromosomes no presenten acetilació. Es transcriuran? Per què?

5. Es transcriuran les regions amb heterocromatina a l' extrem dels cromosomes en les cèl·lules tumorals? Per què?

6. Resumeix el procés de regulació descrit a la figura

7. La transmissió dels patrons de metilació en la regulació de l' expressió gènica s'ha posat com un exemple d'epigenètica (herència més enllâ dels gens) . Per què? (aquest fenòmen s' ha observat en el creixement de determinades línies cel·lulars)

8. Busca exemples de regulació de l'expressió gènica que es produeixin al citoplasma.

9. Observa la figura i explica el procés representat. Ho podem considerar un exemple de regulació? Per què?

 

 

http://www.nature.com/principles/content/ne0000/ne0000/ne0000/ne0000/84219/530_eukaryotic_gene_regulation_art_05_1_2.jpg

 

 

10. Què són els ncRNA (RNA no codificants)?. Comenta la gràfica següent. Creus que és correcte parlar de "nocoding DNA" si també existeixen els ncRNA? Per què? Quina funció poden tenir aquests ncRNA?

http://www.nature.com/principles/content/ne0000/ne0000/ne0000/ne0000/84479/540_noncodingRNA_art_01_1_2.jpg

 

11. RECORDEU QUÈ ÉS EL PROJECTE ENCODE?. Repasseu en aquest enllaços: enllaç1 i enllaç 2.

12. Llegiu aquest article:

El càncer, relacionat amb errors en els cromosomes

Un grup d'investigadors, entre els quals de l'Hospital Clínic, elaboren un estudi en què els resultats podrien ser rellevants per al tractament, entre d'altres, de la leucèmia

En la primera imatge s'observa en vermell hi ha dos telòmers a cada extrem del cromosoma mentre que a la segona imatge, on ja s'ha produït la mutació, només hi ha un telòmer en molts cromosome / HOSPITAL CLÍNIC / ACN

En la primera imatge s'observa en vermell hi ha dos telòmers a cada extrem del cromosoma mentre que a la segona imatge, on ja s'ha produït la mutació, només hi ha un telòmer en molts cromosome / HOSPITAL CLÍNIC / ACN

Un estudi realitzat, entre d'altres, per investigadors catalans, ha relacionat per primera vegada el càncer amb errors en la protecció dels cromosomes. La investigació està centrada en les mutacions que afecten un dels gens implicats en la protecció dels extrems dels cromosomes. Quan aquest gen pateix una mutació no pot exercir la seva funció i deixa el cromosoma queda sense protecció. Els resultats de la recerca podrien ser rellevants per al tractament, entre d'altres, de la leucèmia.

En l'estudi, publicat a la revista 'Nature Genetics', hi han participat investigadors de l'Hospital Clínic-DIBAPS/Universitat de Barcelona, l'Institut Universitari d'Oncologia de la Universitat d'Oviedo i el centre espanyol encarregat de la investigació de malalties oncològiques (CNIO).

Cada cromosoma té en el seu extrem, als telòmers, un mena de caputxó protector format per proteïnes. Un gen, el POT1, actua com una mena de grapa que el fixa al seu lloc unint-lo a l'ADN telomèric. El problema és que si es produeix una determinada mutació el POT1 no pot complir la seva funció i l'ADN de l'extrem del cromosoma es queda per tant sense la seva coberta protectora. Això, finalment, acaba provocant el creixement descontrolat dels limfòcits B, l'inici de malalties com la leucèmia limfàtica crònica.

Els resultats previs del Consorci Espanyol per a l'estudi del Genoma de la Leucèmia Limfàtica Crònica ja havien mostrat que en aquesta malaltia hi intervenen més de mil mutacions i que cada pacient presenta una combinació única de centenars d'elles. Els diversos gens mutats identifiquen subgrups relativament petits de pacients amb característiques diferents en les seves malalties.

La investigació que s'ha publicat aquest diumenge ha revelat que el 3,5% dels pacients amb leucèmia limfàtica crònica presenta mutacions del POT1, xifra que augmenta fins el 9% en el subgrup de pacients amb una forma especialment agressiva de la malaltia. Els investigadors conclouen que POT1 és un dels gens més importants en la malaltia, i que els malalts que pateixen aquesta mutació pertanyen al grup amb pitjor pronòstic. Un grup que, gràcies a aquesta recerca, podria veure's afavorit per un nou tractament. 

a) Quins mecanismes de regulació estan implicata en aquest cas?

b) Explica què és el "caputxó protector format per proteïnes" del que parla l' article.

c) Quina és la funció del gen POT1?

Tag(s) : #BIOLOGIA PRIMER DE BATXILLERAT

Compartir este post

Repost 0