Overblog Seguir este blog
Edit post Administration Create my blog

S'ha aconseguit que la informació d'un fotó fes 143 quilòmetres entre Las Palmas i Tenerife. Obre la porta a crear un internet quàntic, molt més segur.

1. La teletransportació quàntica viatja més lluny

La teletransportació quàntica viatja més lluny  

La teletransportació quàntica viatja més lluny X. BERTRAL


"Teletransporta'm, Scottie" és la famosa frase de la sèrie Star Treck amb què el capità Kirk es dirigia al seu enginyer quan volia que el tornés a la nau Enterprise . Si els fotons poguessin parlar, demanarien el mateix al físic de la Universitat de Viena Anton Zeilinger, el primer que va aconseguir la teletransportació quàntica. En realitat, té molt poc a veure amb la de les pel·lícules. No és la matèria el que s'aconsegueix teletransportar, si no les seves propietats. És a dir, el "llibre d'instruccions" que li atorguen unes qualitats i no unes altres. "Per exemple, la polarització o el mateix color d'un fotó es pot transferir a un altre", explica Zeilinger. El mateix s'ha aconseguit amb àtoms. Però no es tracta de desintegrar un cos humà o un objecte i fer-lo viatjar. Es podrà fer algun dia? Zeilinger, que ha participat en el X Congrés Internacional d'Ontologia que organitza el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), somriu i, com els passa a molts científics, les afirmacions taxatives li costen: "No ho sabem, només puc afirmar que amb el coneixement actual no és possible".

 

'Alice' i 'Bob'

En la teletransportació quàntica la informació no es transmet materialment. No hi ha un senyal que viatgi, sinó que un fotó rep la informació de l'estat de l'altre per un fenomen físic entre tots dos anomenat enllaçament (entanglement en anglès). Simplificant molt, seria com si d'alguna manera estiguessin units per una corda inexistent. Per establir aquesta corda invisible es fan servir complexos rajos làser que estableixen una cadena de fotons que transmeten la informació des de l'emissor fins al receptor.

El primer experiment amb un sol fotó el va fer l'equip de Zeilinger l'any 1997. L'emissor es deia Alice i el receptor es deia Bob -noms amb què els que treballen en el camp van batejar ja fa anys a A i B per donar un toc més humà als seus experiments-. En proves posteriors es va aconseguir teletransportar la informació de centenars de fotons junts i també d'àtoms, un camp en què treballa el científic de Manresa Ignacio Cirac, actualment a l'Institut Max-Planck d'Alemanya. A Catalunya, l'Institut de Ciències Fotòniques (Icfo) ha participat en alguns dels estudis que han permès millorar aquests experiments.

Més enllà d'estimular la imaginació, aquests treballs han obert camí a la creació d'un internet quàntic que sigui més ràpid i més segur que l'actual. Amb la tecnologia wifi que ara es fa servir, en el núvol, es pot saber què està fent l'usuari. Però si es fes servir la teletransportació quàntica -que va dirigida d'una partícula a una altra de concreta- es podria aconseguir "la computació quàntica cega", diu Zeilinger. És a dir, un fil de comunicació entre un usuari i un altre fent servir el núvol però encriptat de manera que ningú no ho pogués veure ni hi pogués interferir", explica.

Per fer el salt del terreny experimental a l'aplicat cal aconseguir teletransportar les partícules per satèl·lit, entre punts molt distants. De moment, la distància més gran que s'ha aconseguit ha sigut aquest estiu, enviant fotons i àtoms entre dos telescopis situats a 143 quilòmetres de distància, un a La Palma i un altre a Tenerife. Els resultats s'han publicat recentment a Nature . El següent pas de Zeilinger cap a l'internet quàntic serà un satèl·lit que construiran amb la Xina.

 

2. EL PREMI NOBEL DE FÍSICA DEL L´ANY 2012, ha estat concedit a dos científics per els seus treballs experimentals en la  FÍSICA QUÀNTICA:  Aneu a l´enllaç per veure detalls dels treballs de Serge Haroche i David Wineland:

 

 


 

3. AMOR QUÀNTIC.

 

 Sònia Fernández-Vidal, (Barcelona, 1978) Física. Ha treballat als centres més importants del món: el CERN, Los Alamos i l'Institut de Ciències Fotòniques, entre d'altres.Ha escrit la seva segona novel.la,  QUÀNTIC LOVE:

  
Al CERN, el centre d'investigació més avançat del món, entre experiments de viatges en el temps i de teletransportació, entre partícules que superen la velocitat de la llum i altres que revelen l'origen de l'Univers, la jove Laila s'enfronta al misteri més gran que existeix: com triar entre dos amors. D'una banda, l'Alessio, un atractiu periodista, i de l'altra, en Brian, un cerebral científic que amaga un gran secret.  Més iformació en aquest enllaç  i si voleu escoltar la cançó de la novel.la, de Nikosia, aneu a aquest altre enllaç.

 

 

http://img.scoop.it/llkCnUXc5hblbg7bSqEYpjl72eJkfbmt4t8yenImKBVaiQDB_Rd1H6kmuBWtceBJ

 

 

 


http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/389400_293370327436302_667894439_n.jpg

Tag(s) : #LLEGINT EL DIARI DE BON MATÍ

Compartir este post

Repost 0