Overblog Seguir este blog
Edit post Administration Create my blog

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/548894_300029760103692_1063911055_n.jpg HeLa cells stained with Hoechst 33258

 

  Aquestes dues fotografies corresponen a un tipus de cèl.lules utilitzades en els laboratoris d’arreu del mon per fer cultius cel·lulars. S’anomenen cèl·lules HELA ; el nom  prové de la donant involuntària d’aquestes cèl·lules, Henrietta Lacks. Són cèl·lules que poden duplicar e seu nombre en 24 hores, es mantenen estables amb genotips de 82 cromosomes  i el seu genoma conté també l'ADN del virus del papiloma, el causant del càncer d’úter del qual va morir Henrietta l’any 1951.

 

 Una mostra del tumor de la pacient  va ser utilitzada per obtenir la primera línea cel·lular  immortal de teixit humà. Henrietta va morir fa més de 60 anys, però les cèl·lules del seu tumor es segueixen reproduint ara mateix, s’han utilitzat com a models cel·lulars i fins i tot han viatjat a l’espai. Gràcies a aquestes cèl·lules Jonas Salk va aconseguir reproduir el virus de la poliomielitis i posteriorment desenvolupar-ne una vacuna que ha permès eradicar la malaltia.

 

La capacitat d´aquestes cèl·lules per sobreviure estè relacionada amb l'activitat d' un enzim: la "telomerasa". La funció d'aquest enzim és afegir seqüències repetides d'ADN (TTAGGG) als extrems dels cromosomes, formant els telòmers. L'escurçament d' aquests telòmers va associat a una desestabilització dels cromosomes , a la pèrdua de capacitat de divisió de la cèl·lula i a l'envelliment de la cel·lula. La presència d'una versió activa d' aquest enzim en les cèl·lules HeLa les manté estables i els hi permet dividir-se de forma il·limitada.

  

1)  L’article que porta per títol Las dos vidas de Henrietta, fa un repàs de la seva biografia i de la importància de  les cèl·lules HELA en els avenços de la biomedicina. Podeu fer un resum del seu contingut i analitzar l’actitud dels diferents personatges relacionats amb Henrietta  Lacks i amb les cèl·lules HELA. Llegiu l' article

 

2) Quatre anys més tard de la publicació de l’article que acabeu de llegir, la periodista  Rebecca Skloot  va publicar el llibre La Vida Inmortal de Henrietta Lacks. Aneu a l’enllaç per llegir la sinopsi del llibre. Lectura recomanada per les vacances de Nadal. Més informació sobre l´autora, el llibre i la fundació Henrietta Lacks  a l´enllaç.

 

http://image.casadellibro.com/libros/1/la-vida-inmortal-de-henrietta-lacks-9788499981147.jpg

 

3) Documental de la BBC , en aquest enllaç:

The Undead Henrietta Lacks And Her Immortal Dynasty

4) ÚLTIMA HORA: TAMBÉ HAN SEQÜENCIAT EL SEU GENOMA SENSE PERMÍS!!! Aneu a l'enllaç


Tag(s) : #BIOLOGIA PRIMER DE BATXILLERAT

Compartir este post

Repost 0
Para estar informado de los últimos artículos, suscríbase: