Overblog Seguir este blog
Edit post Administration Create my blog

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/p480x480/302838_300443486728986_313764229_n.jpg

 

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/p480x480/29406_4186011843379_719017162_n.jpg

 

 

La retina de l’ull humà pot captar les ones electromagnètiques amb longituds d’ona  que va des de 400 a 750 mil·límetres. El nostre cervell converteix aquestes ones en color, forma, moviment, profunditat i relleu dels objectes que veiem i ens permet reconèixer llocs, persones objectes i situacions. Els objectes, per si mateixos no tenen doncs color; la matèria absorbeix part de la energia que li arriba i reflecteix la resta cap a les nostres retines. Les ones pròximes a 700 mil·limicres generen els colors propers al vermell, les que tenen una longitud propera a 400 mil·limicres fan que el cervell generi els colors liles i blaus. Entre tots dos trobem les diferents tonalitats de verd i groc.

Quan trobem els colors junts, el contrast entre ells pot modificar la percepció per exemple el vermell es veu més vermell quan està envoltat de verd. La llum ens omple la ment i els colors ens fan gaudir. Tots els simis tenim una bona visió en color que ens permet, per exemple,  veure si una fruita està verda o madura, a punt per menjar.

La majoria d’espècies de vertebrats veuen colors, però no tots veuen els mateixos: els hàmsters veuen en blanc i negre i els gossos són una mica "daltònics", no diferencien el verd del vermell. Les serps capten millor les longituds d’ona infraroges que no les lluminoses, ja que detecten la presència de les seves víctimes per la calor que desprenen.  Es probable que els animals que millor vegin els colors siguin els insectes i les aus.

Aquest cartell de propaganda electoral és un bon exemple per reflexionar sobre la importància dels colors, sobretot en un món que ens volen fer veure cada vegada més gris.

 

En el vídeo que trobareu en aquest enllaç podreu  veure a Neil Harbisson , un home que pateix  acromatòpsia, una condició que fa que la visió sigui en blanc i negre. Després de visualitzar-lo podeu completar la vostre reflexió sobre la importància dels colors

 

 

 

Tag(s) : #BIOLOGIA I GEOLOGIA TERCER ESO

Compartir este post

Repost 0