Overblog Seguir este blog
Edit post Administration Create my blog

A. Vés a ´enllaç i després de veure la presentació repon a la qüestió:

1. Què és el VIH i què és la SIDA?

B. Llegeix l´article següent publicat al diari ara:

 

Nou assaig de vacuna per al VIH amb pacients

Nou assaig de vacuna per al VIH amb pacients  

Nou assaig de vacuna per al VIH amb pacients F. MELCION


Mantenir a ratlla el virus del VIH gràcies als retrovirals moderns ha estat un gran avenç. Però no curen. Cal prendre'ls tota la vida, suposen un desgast per a la salut del pacient i una important despesa, uns 8.000 euros anuals per pacient. Per això és clau trobar una vacuna terapèutica que realment eradiqui el virus del cos de la persona infectada. El virus del VIH, que penetra dins el material cel·lular, és molt hàbil a l'hora d'amagar-se i romandre latent. Per aquest motiu als científics els costa tant trobar un fàrmac per expulsar-lo del cos.

Els investigadors d'Irsicaixa, dirigit per Bonaventura Clotet, participen en diversos projectes per trobar una vacuna terapèutica. Un amb la Universitat d'Oxford, amb una vacuna que podria ser útil per a pacients acabats d'infectar. Serà el primer cop que la provin amb pacients. En concret, 20 persones, totes de Barcelona i que es pugui demostrar clarament que porten menys de sis mesos infectades. Malgrat ser un projecte prometedor, però, no tenen finançament específic, sinó que hi participen amb petites reserves de fons de què encara disposa el centre. "En aquest estadi les farmacèutiques encara no volen arriscar. En aquest projecte hi posem el nostre temps perquè volem, però no tenim finançament", diu Christian Brander, investigador Icrea de l'IrsiCaixa implicat en aquest projecte.

El projecte es va presentar durant un simposi científic sobre estratègies contra el VIH que s'ha celebrat aquesta setmana a Barcelona. El mateix director del centre, Bonaventura Clotet, ha estat molt clar amb l'impacte de les retallades sobre la seva activitat investigadora. De fet, han hagut d'aturar algunes de les seves línies de recerca, entre les quals el desenvolupament d'una altra vacuna experimental amb bons resultats amb ratolins i cultius de cèl·lules humanes que també s'havia de començar a assajar amb persones aviat. Però la falta de recursos no ho permetrà. El projecte es va presentar fa tres anys. Aleshores esperaven poder començar els assajos amb humans el 2012. Ara es podria retardar fins al 2015. Segons les previsions dels investigadors, no només seria més efectiu, sinó també molt més econòmic que el tractament actual. La vacuna terapèutica podria costar uns 3.000 euros per pacient.

 

Invertir en recerca bàsica


L'IrsiCaixa també ha hagut de suprimir altres línies de recerca, com la que estudia la clau que fa servir el virus per obrir la cèl·lula i penetrar-hi. És recerca bàsica, però conèixer millor les armes del virus contribueix a trobar barreres. Durant el simposi internacional convocat per Irsicaixa, els experts internacionals van apuntar l'error de no invertir en recerca bàsica.

Fa més de 30 anys que el Centre de Control de Malalties dels Estats Units va detectar un estrany cas de pneumònia que va resultar ser la sida. Des d'aleshores, el VIH ha provocat més de 30 milions de morts, a més de 33 milions de persones infectades. S'ha avançat amb els antivirals que redueixen la presència del virus en sang. Però la gran esperança és aconseguir una vacuna que ensenyi el sistema immune a defensar-se del virus. De moment, hi ha recerques esperançadores, però no concloents.

 

- Després de llegir l´article respon a la segona pregunta:

 

2. Per què encara no disposem d´una vacuna per al VIH?

Prova´n de fer una en aquest experiment virtual!

 

C. CALCULA EL TEU RISC D´EXPOSICIÓ AL VIRUS. Segueix les instruccions de l´enllaç

 

D. COM FUNCIONEN ELS FÀRMACS PER TRACTAR LA SIDA?.


        - Informació a l´enllaç  

        - Després de veure aquest vídeo   respon a la pregunta:

 

3. Com podem millorar la prevenció del VIH?

 

E. CAMPANYES DE PREVENCIÓ:

 

       Analitza el contingut d´aquestes dues campanyes: 

 

Fes-te amic d'en Malik’ per combatre la sida

Metges Sense Fronteres inicia una campanya de microdonacions per a la prevenció de la transmissió del VIH entre mares i fills a l’Àfrica.Aneu a l´enllaç

 

    Amb motiu de la celebració del  Dia Mundial contra la Sida als mitjans de comunicació podem trobar vídeos com aquest.
  F. MÉS INFORMACIÓ:   Xplore- Health: Cap a la eradicació de la SIDA. i Caixa Divulgació: Què en saps del virus de la sida?
G.  VIRUS DE LA SIDA: HISTÒRIA D´UNA PANDÈMIA: Més informació en aquest enllaç.
H. LA SIDA: UN PROBLEMA SANITARI. Aneu a l´enllaç i comenteu la bona o mala gestió en la prevenció i el tractament de la malaltia.

 

 

Tag(s) : #BIOLOGIA I GEOLOGIA TERCER ESO

Compartir este post

Repost 0