Overblog Seguir este blog
Edit post Administration Create my blog

Aquest matí podem trobar al diari tres notícies sobre l'ús i l'abús dels recursos naturals:

 

a) Un balanç global : el dèfit ecològic suposa que la humanitat  ja ha consumit  tots els recursos dels que disposava per aquest any i per tant hem de fer servir el "crèdit ecològic".  Aneu a l´article

 

b) Entre tots hem de pagar els dèficits de les companyies que ens suministren energia, mentrestant les centrals nuclears i hidroeléctriques no han de pagar ni l´aigua que fan servir: Vegeu l´estracte del  diari ara:

 

D'una banda, hi ha les elèctriques tradicionals, agrupades en el lobiUnesa (Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, E.ON i HC), i, de l'altra, i ha les companyies promotores d'energies renovables. Espanya, especialment sota el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, va decidir convertir-se en referent mundial de les energies netes. I ha assolit aquest objectiu. No en va és el quart mercat mundial en el sector de les renovables, només per darrere de països molt més extensos com la Xina, els Estats Units i Alemanya.

Però l'aposta ha tingut un cost molt elevat (excessiu, segons Unesa). Només el 2011, les renovables van rebre 6.744 milions d'euros en primes. Les elèctriques convencionals culpen els promotors de renovables de fer inassumible el dèficit tarifari, mentre que aquests últims diuen que són precisament els titulars de les instal·lacions convencionals (nuclears i hidràuliques) els que gaudeixen de privilegis anacrònics que els permeten apuntar-se beneficis astronòmics gràcies a unes centrals ja amortitzades.

Amb tot, el ministre Soria va decidir fa uns mesos decretar una moratòria de les primes a les renovables, un fet que va posar el sector en peu de guerra per la inseguretat jurídica que creava. La Comissió Europea ha apuntat que el dèficit de tarifa no és responsabilitat exclusiva de les renovables, ja que a Espanya hi havia una "retribució excessiva" a nuclears i hidràuliques, que cobren un preu de l'electricitat més alt i no paguen l'aigua.

La reforma prevista pel ministeri d'Indústria està paralitzada a Hisenda precisament perquè preveu incorporar noves taxes a les fonts de generació elèctrica. Concretament introduirà una taxa a la nuclear i a la hidràulica, que se sumarà a un impost per a totes les fonts de generació, renovables i no renovables.

Totes les mesures proposades sumen una recaptació de 6.830 milions d'euros, segons l'esborrany proposat (el quid de la qüestió és que Soria vol que es dediquin a solucionar el dèficit de tarifa, i Montoro, el dèficit públic, que només aquest any s'elevarà 90.000 milions). El nou impost anirà en funció de la facturació i oscil·larà entre el 4% i el 19%

 

c) Les dades d´un estudi publicat als Estats Units conclouen que el 40% del menjar es llença a les escombreries. S´ha de tenir en compte a més a més que la producció d´aliments consumeix  el 10% del total d´energia, que el 50%  del sòl està dedicat a la producció d´aliments  i  que el 80% del total d´aigua potable consumida al país es destina a la producció d'aliments. Podeu consultar l´informe en aquest enllaç  

 

Us proposo una reflexió, molt ben il.lustrada per Ramón:

 

 

http://ep01.epimg.net/elpais/imagenes/2012/08/05/vinetas/1344202874_942145_1344203011_noticia_normal.jpg

Tag(s) : #LLEGINT EL DIARI DE BON MATÍ

Compartir este post

Repost 0