Overblog
Edit post Seguir este blog Administration + Create my blog

     L'enginyeria alimentària és la disciplina que estudia la producció industrial i el processament dels aliments. Inclou l'aplicació dels principis de l'enginyeria química als aliments.

            Vet aci que la millor escola per adquirir els coneixements bàsics d´aquesta disciplina, no és pas la UPC , és  un formiguer.

 

http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/564443_286660781440590_1792075716_n.jpg

 

Un dels animals més vistosos de les selves tropicals són les formigues "talladores de fulles" del gènere  Atta. Actualment són un malson per tots els pagesos de la zona però la nostra espècie té molt a aprendre d´aquestes formigues.

 

1. Si vols saber més de la biologia d´aquesta espècie ves a l´enllaç. Les fulles tallades les utilitzen les formigues per conrear els fongs que constituieuxen la seva font d´hidrats de carboni, proteïnes, lípids i vitamines. En aquests "conreus" també s´hi troben bacteris fixadors de nitrògen i bacteris descomponedors de matèria orgànica. Quan una reina nova deixa el niu s´emporta una mostra de tots aquests fongs i bacteris que creixaran en el nou niu (cada formiguer té la seva "marca" de fongs i bacteris, semblant  al que fa la marca danone amb els seus "bífidus").

 

 


 

 

2.  Les formigues pratiquen l´agricultura sostenible des de fa 50 milions d´anys.  Un dels avenços més importants de la civilització humana ha estat la pràctica de l'agricultura sostenible. Tanmateix, els humans no varem ser els primers. Igual que l'agricultura ajudar als éssers humans a convertir-se en una espècie dominant, aquesta també ha permès a les formigues convertir en un dels insectes socials més reeixits de la natura. Aquestes són les principals conclusions d'un article publicat a 'Microbiology Today', que assenyala que les formigues han desenvolupat un sistema per mantenir les seves' horts' lliures de plagues. Més informació a l´enllaç. També podeu veure la presentació del professor Cameron Currie.

 

3. Les tècniques de comunicació de les formigues inspiren algoritmes utilitzats en el disseny del funcionament de xarxes socials. Més informació a l´enllaç

 

4.Internet s´inspira en el funcionament de les formigues, i no pas al revés com podem llegir en el títol d´aquest article

 

 

Espero que us inspireu.... futurs enginyers, o formigues?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tag(s) : #CTMA
Compartir este post
Repost0
Para estar informado de los últimos artículos, suscríbase: