Overblog Seguir este blog
Edit post Administration Create my blog

Qui ens havia de dir que la genòmica també acabaria formant part de la història d´Henrietta Lacks i de les seves famoses cèl·lules HeLa?. ( Si no sabeu qui és l´Henrietta aneu a aquesta entrada al blog abans de continuar)

Aquestes cèl·lules que fa més de 60 anys que van començar a ser cultivades en plaques de Petri, abans de que Watson i Crick suggerissin una estructura per a la molècula de DNA, avui també han estat utilitzades en el projecte ENCODE .

http://www.genomesunzipped.org/wp-content/uploads/2013/03/hela.jpg

Estudiant els genomes de moltes persones de procedència diversa (cada punt  representa el genoma d´una persona), veiem que el genoma de les cèl·lules HeLa té moltes semblances amb els genomes de les persones amb origen Afro-Americà. Però les cèl·lules HeLa dels cultius d´avui en dia tenen el mateix genoma que les cèl·lules d' Henrietta Lacks?. 

a) En aquest article l'autor defensa que el genoma de les cèl·lules HeLa ha esta d'ús públic durant tots aquests anys. Aneu als comentaris  i trobareu un comentari de Rebecca Skloot (l' autora del llibre que esteu llegint) on comenta que s' ha posat en contacte amb el director del projecte ENCODE i que no ha rebut resposta, i també rebutja l'article publicat que fa referència explícita al genoma de les cèl.lules HeLa.

b) De què parla l'article sobre el genoma de les cèl.lules HeLa?. En aquest resum els autors destaquen que han constatat una gran quantitat d'anomalies genètiques en aquestes cèl·lules i es qüestionen el seu ús com a models de laboratori ( Podeu trobar l'article sencer al moodle) Aquest genoma descrit a l' article és el genoma d' Henrietta Lacks o el gran nombre de modificacions que ha sofert fa que ja no tingui massa semblança amb el genoma original?. Més comentaris en aquest article

c) Tenim dos temes per a reflexionar:

    1. Els aspectes ètics de l'ús d'informació genètica sense el consentiment de les persones afectades.

    2.  Les modificacions del genoma en una línia cel·lular; podem considerar que es tracta del mateix DNA que el de  la cèl·lula original? Per què?

 

-Una reflexió en aquest enllaç 

-En aquest enllaç podeu trobar tot, tot i tot sobre els articles i els comentaris a twitter; un excel.lent safareig per rentar be la roba!

Tag(s) : #BIOLOGIA PRIMER DE BATXILLERAT

Compartir este post

Repost 0